Вплив основних елементів живлення на продуктивність енергетичної верби

Автор(и)

  • В. М. Сінченко Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • І. В. Гнап Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/be.1.2018.229193

Ключові слова:

мінеральні добрива, елементи живлення, енергетична верба, урожайність, живці, азот, фосфор, калій

Анотація

Мета. Дослідити застосування мінеральних добрив, які здатні забезпечити інтенсивний ріст і розвиток рослин енергетичної верби різних сортів.

Методи. Польовий, аналітичний, статистичний.

Результати. Вирощування енергетичної верби у промислових цілях потребує застосування мінеральних добрив, які здатні забезпечити інтенсивний ріст і розвиток рослин верби у рік садіння живців та наступні роки. Дослідженнями встановлено, що за низького рівня забезпечення ґрунту елементами живлення дозу мінеральних добрив збільшують в 1,2 рази, за підвищеного та високого – зменшують відповідно в 1,1 та 1,2 рази. Головне завдання системи удобрення полягає в тому, щоб у рік садіння живців створити помірне азотне живлення рослин верби на ранніх етапах росту і розвитку з поступовим його покращенням у пізніші фази розвитку. Для енергетичної верби першого року (садіння живців) найефективнішим є внесення мінеральних добрив (фосфор і калій) з осені під глибоку оранку.

Висновки. Дослідженнями встановлено, що для забезпечення росту рослин верби за висотою до 2 м після першого року вирощування вміст азоту у верхньому шарі ґрунту (0-20 см) має становити не менше 100-150 мг/кг ґрунту за Корнфілдом. Для інтенсивного росту верби вміст азоту у верхньому шарі ґрунту має становити не менше 100-150 мг/кг ґрунту, вміст фосфору на рівні 80-120 мг/кг і калію відповідно 81-120 мг/кг ґрунту. Вирощування енергетичної верби у промислових цілях потребує застосування мінеральних добрив, які здатні забезпечити інтенсивний ріст і розвиток рослин енергетичної верби у рік садіння живців та в наступні роки. Головне завдання системи удобрення полягає в тому, щоб у рік садіння живців створити помірне азотне живлення рослин верби на ранніх етапах росту і розвитку з поступовим його покращенням у пізніші фази розвитку.

Посилання

Енергетична верба: технологія вирощування та використання: монографія / за ред. В.М. Сінченка / [М.В. Роїк, В.М. Сінченко, Я.Д. Фучило та ін.]. – Вінниця: ТОВ «Нілан ЛТД», 2015. – 340 с.

Перспективи вирощування енергетичної верби для виробництва твердого біопалива // Роїк М.В., Гументик М.Я., Мамайсур В.В. – Біоенергетика. – 2013. – № 2. – С. 18–19.

Створення та вирощування енергетичних плантацій верб і тополь. Науково-методичні рекомендації / Фучило Я.Д., Сбитна М.В., Фучило О.Я., Літвін В.М. – К.: Логос, 2009. – 80 с.

Фучило Я.Д. Верби України: біологія, екологія, використання: монографія. Видання друге, виправлене і доповнене / Я.Д. Фучило, М.В. Сбитна. – К.: ЦП «Компринт», 2017. – 259 с.

Фучило Я.Д. Плантаційне лісовирощування: теорія, практика, перспективи / Я.Д. Фучило. – К.: Логос, 2011. – 464 с.

El Bassam N. Handbook of Bioenergy Crops: A Complete Reference to Species, Development and Applications / N. El Bassam. – London; Washington, DC : Earthscan, 2010. – 544 p.

McCracken A. R. Interaction of willow (Salix) clones growing in mixtures / A. R. McCracken, W. M. Dawson // Tests of Agrochemicals and Cultivars. – 1998. – No. 14. – P. 54–55.

Willow Varietal Identification Guide / B. Caslin, J. Finnan, A. McCracken (eds) / Crops Research Centre, Carlow & Agri-Food Bioscience Institute. – Carlow, Ireland : Teagasc, 2012. – 64 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-15

Номер

Розділ

Статті