Тверде біопаливо: необхідність галузевих рішень

Автор(и)

  • В. А. Бунецький Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, Україна
  • Д. Н. Корінчук Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.47414/be.2.2018.229259

Ключові слова:

біосировина, біомаса, пелети, пелетне виробництво, перероб біомаси, пелетна галузь, логістика, спалювання, пелетний твердопаливний котел, теплова енергія, альтернативна енергетика

Анотація

Мета. Метою створення галузевих рішень щодо використання біопалива в Україні є підвищення енергоефективності енергетичної галузі, як одного з головних напрямів нової Стратегії «Європа-2020». Для вирішення цієї задачі на національному рівні України необхідно встановити власні національні цілі у Національній програмі реформ енергетики. Тому вирішення актуальної задачі створення пелетної галузі на часі; необхідно мати наукове підґрунтя, яке базується на енергоефективних технологіях та обладнанні для виробляння ТБП другого та третього поколінь, економічно обґрунтованих підходах до створення вертикально-інтегрованих енергохолдингів (енергокооперативів), імплементації європейських систем сертифікування.

Методи. Методами вирішення задачі побудови в Україні сучасної пелетної галузі є створення сертифікованих енергоефективних пелетних виробництв на базі сучасного обладнання та технологій, які використовують власну сертифіковану біосировину та виробляють сертифіковані паливні пелети (брикети). Крім того необхідно створити цивілізований ринок біопалива.

Висновки. Автори запропонували та обґрунтували економічні та технологічні підходи до створення пелетної галузі в Україні. Крім того запропоновано підходи до створення пелетних виробництв з урахуванням виду та обсягу біосировини, вертикально-інтегрованих енергохолдингів (енергокооперативів), що дозволить створити в Україні економічно прибуткову пелетну галузь, покращити екологію та зробити нашу державу енергонезалежною. Сертифікована пелетна продукція здатна заповнити не лише український, а й Європейський ринок, сприятиме економічному зростанню нашої країни. Нова галузь створить додаткові робочі місця.

Посилання

-

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-16

Як цитувати

Бунецький , В. А., & Корінчук , Д. Н. (2021). Тверде біопаливо: необхідність галузевих рішень. Біоенергетика, (2), 44–47. https://doi.org/10.47414/be.2.2018.229259

Номер

Розділ

Статті