Економічні аспекти вирощування багаторічних енергетичних культур

Автор(и)

  • М. В. Роїк Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • О. М. Ганженко Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • Я. Д. Фучило Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • В. М. Квак Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/be.1.2019.229276

Ключові слова:

біопаливо, верба, відновлювальні види палива, дотації, економічна ефективність, міскантус

Анотація

Мета. Здійснити економічну оцінку ефективності вирощування багаторічних біоенерегичних рослин (на прикладі міскантусу та верби), на основі якої розрахувати обсяги компенсацій, що дозволить скоротити термін окупності інвестицій на створення їх плантацій.

Методи. Польові, лабораторні, розрахункові.

Результати. Встановлено, що загальні витрати за перші три роки вирощування багаторічних біоенергетичних рослин складають: для міскантусу — 80,9 тис.грн./га, для верби — 43,9 тис.грн./га, а надходження від реалізації біомаси за цей період лише 22,0 тис.грн./га для міскантусу та 24,0 тис.грн./га для верби. Отже, для того, щоб окупність плантації не перевищувала 3 роки, необхідно передбачити компенсацію в розмірі близько 60 тис.грн./га для міскантусу та 20 тис.грн./га для верби, яка виплачується одноразово в перший рік закладання плантації. Без такої компенсації термін окупності плантацій міскантусу і верби становитиме, відповідно,7 та 6 років. Якщо компенсувати тільки вартість садивного матеріалу (ризомів та живців), термін окупності плантацій становитиме понад 4 роки.

Висновки. Виробництво та використання відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) слід розглядати як важливий фактор підвищення рівня енергетичної й економічної безпеки України та зниження антропогенного впливу енергетики на довкілля. На сьогодні в Україні створено сприятливу нормативно-правову базу для виробництва і використання ВДЕ. Враховуючи сприятливі ґрунтово-кліматичні умови найбільш перспективним видом ВДЕ для України є біоенергетика на основі сировини спеціально вирощених біоенергетичних рослин. Для скорочення терміну окупності інвестицій у закладання плантацій багаторічних біоенергетичних рослин, необхідно передбачити компенсації на садивний матеріал та добрива у розмірі: міскантус — 60 тис. грн./га, верба — 20 тис. грн./га.

Посилання

Бондар В. С., Фурса А. В. Економічне обґрунтування технологій вирощування і переробки рослинної сировини на тверді види біопалива //Економіка АПК. № 3. — 2015. — С. 22–27.

Ганженко О. М. Розвиток енергоефективності та відновлювальної енергетики в 2016 році // Біоенергетика. — № 1 (9). — 2017. — С. 4.

Енергетична верба: технологія вирощування та використання / [М. В. Роїк, В. М. Сінченко, Я. Д. Фучило, В. І. Пиркін, О. М.Ганженко та ін.]. — Вінниця: ТОВ «Нілан ЛТД», 2015. — 340 с.

Енергетичний баланс України за 2017 рік // Державна служба статистики України (Експрес-випуск від 20.12.2018).

Комплексний аналіз Українського ринку пелет з біомаси // Гелетуха Г., Крамар В., Епік О., Антощук Т., Тітков В / Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй, К: 2016. — 334 с.

Методичні рекомендації з технології вирощування і переробляння міскантусу гігантського / [В. Л. Курило, О. М. Ганженко, М. Я. Гументик та інші] — К.: ЦП «Компринт», 2016–40 с.

Роїк М. В. Концепція виробництва і використання твердих видів біопалива в Україні / М. В. Роїк, О. М. Ганженко, В. Л. Тимощук // Біоенергетика. — 2015. — № 1. — С. 5–8.

Статистичний щорічник України за 2017 (За редакцією І. Є. Вернера) // Державна служба статистики України. К.: 2018. — 541 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-17

Номер

Розділ

Статті