Вплив бур’янів на ріст і розвиток павловнії

Автор(и)

  • Я. П. Макух Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • С. О. Ременюк Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • В. М. Різник Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • С. В. Мошківська Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/be.1-2.2022.271358

Ключові слова:

павловнія, бур’яни, вплив бур’янів

Анотація

Використання для посадок павловнії як біоенергетичної культури маргінальних земель не завжди дозволяє застосовувати для успішного захисту від бур’янів можливості гербіцидів. Такі насадження можуть бути розміщені на селітебних територіях, близько до водойм і т. д., де використання гербіцидів обмежене або повністю заборонене. З метою зменшення негативного антропного тиску на довкілля в процесі вирощування посадок біоенергетичних культур була проведена система польових досліджень можливостей впливу бур’янів на ріст і розвиток павловнії. Встановлено, що зниження приросту висоти рослин павловнії на забур’янених протягом усієї вегетації посадках на 29% менше, ніж на варіанті, де посадки культури не мали конкуренції з рослинами бур’янів. Максимальна площа листків однієї рослини павловнії становила 3,72 м2, що на 3,41 м2 перевищує контрольний варіант. Отже, контролювання бур’янів у посадках біоенергетичних культур є одним із головних чинників отримання високих урожаїв. Основне завдання в перший рік вегетації павловнії — це контролювання бур’янів, які негативно впливають на ріст і розвиток насаджень павловнії.

Посилання

Трипольська Г. Агробіоенергетичний ринок України: монографія / Г. Трипольська. — Київ, 2011. — 264 с.

Концепція розвитку біоенергетики в Україні / Г. Гелетуха, Т. Желєзна, С. Тишаєв та ін. — К., 2001. — 14 с.

http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/15376-perspektyvy-vyroshchuvannia-enerhetychnykh-kultur.html

Мацкевич О. В., Філіпова Л. М., Мацкевич В. В., Андрієвський В. В. Павловнія: науково-практичний посібник: Біла Церква: БНАУ, 2019. 80 с. http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3238.

https://proxima.net.ua/ua/pavlovnija-vojlochnaja-adamovo-derevopaulownia-tomentosa.html).

Роїк М. В., Шафаренко Ю. А., Сінченко В. М., Гументик М. Я., та.ін. / Рекомендації з технології вирощування та використання павловніЇ в умовах Лісостепу України / за редакцією М. Я. Гументика, О. О. Ягольника // М. В. Роїк, Ю. А. Шафаренко, В. М. Сінченко, М. Я. Гументик, та ін. Київ: ТОВ «ЦП «КОМПРИНТ», 2020. 68с. https://saee.gov.ua/sites/default/files/PAVLOVNIYA_26_03_2021.pdf.

Павловнія. https://superagronom.com/slovnik-agronoma/pavlovniya-id20109.

Сумченко В. Павловнія. Який прибуток ховають в собі ці високі дерева? Kurkul.com, 2017 р. Режим доступу: https://kurkul.com/blog/489-pavlovniya-yakiy-pributok-hovayut-v-sobi-tsi-visoki-dereva.

Катеринчук І. Павловнія — зелена перспектива біоенергетики / Катеринчук І. / Журнал «Пропозиція», № 10, 2019 р. https://propozitsiya.com/ua/pavlovniya-zelena-perspektyva-bioenergetyky.

Методи біологічних та агрохімічних досліджень рослин і грунтів. Грицаєнко З. М., Грицаєнко А. О., Карпенко В. П. / -К: ЗАТ «НІЧЛАВА», 2003. 320 с.

Методика випробування і застосування пестицидів / С. О. Трибель, Д. Д. Сігарьова, М. П. Секун [та ін.]; за ред. проф. С. О. Трибеля. — К.: Світ, 2001. — 448 с.

Бурда Р. І., Власова Н. Л., Мироська Н. В., Ткач Є. Д. Наукові назви польових бур’янів: довідник. — К.: Інститут агроекології та біотехнології УААН, 2004. 95 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-28

Номер

Розділ

Статті