Стевія rebaudiana Bertoni. Склад і фармакологічна дія стевії
DOI:
https://doi.org/10.47414/be.2024.No1.pp28Ключові слова:
фармакологічна дія, дитерпенові гликозиди, стевіазид, біохімічні процеси, імунітетАнотація
Постановка проблеми. В статті наведено харчову та лікарську цінність стевії. Методи: лікувально-профілактичний, медико-біологічний, медикаментозний. Результати. Стевію застосовують як лікувально-профілактичний засіб при: захворюваннях печінки й жовчовивідних шляхів (дискинезія, холецистохолангити, гепатити); захворюваннях підшлункової залози (ферментопатії, панкреатити); цукровому діабеті; атеросклерозі, гіпертонічній хворобі різного генеза; геронтологичних захворюваннях (клімактеричний період); гінекологічних захворюваннях і захворюваннях чоловічої полової сфери; захворюваннях порожнини рота (гінгівіт, пародонтит, стоматит та ін.); відновленні після важких і тривалих хвороб; лікуванні алкоголізму, наркоманії й тютюнопалення; ожирінні аліментарного генеза; крововтратах; захворюванні органів дихання (ГРВІ, бронхіт, бронхопневмонія). Медико-біологічні дослідження показали, що вживання стевії медової нормалізує роботу ферментних систем організму, приводить до нормалізації рівня цукру і зниження рівня холестерину в крові, тобто до відновлення вуглеводного, ліпідного, білкового й водно-сольового обмінів. Речовини, які знаходяться в стевії, забезпечують імуномодуляційний, антистресовий, противоанемічнний, гепатопротекторний та протизапальний ефект; відновлюють мікроциркуляцію крові проявляють бактериостатичну, противоалергійну, антисклеротичну дію; проявляють високоактивну адсорбційну дію; нейтралізують і видаляють токсини (у тому числі й радіонукліди); проявляють противопухлинну й енергозберігаючу дію; стимулюють роботу органів травлення й сечовиділення; являються потужним антиоксидантом.
Посилання
Безлер Н.В. Фізіологічно активні речовини та адаптація стевії в ЦЧЗ. Харків, 1997. С. 27-28.
Горбатенко Л.Е. Стевія – цінна харчова та лікарська рослина. Матеріали V Міжнародного симпозіуму «Нові та нетрадиційні рослини і перспективи використання». Том 3. Київ, 2003. С. 317-319.
Стефанюк В.Й. Управління продукційним процесом за вирощування стевії (Stevia Rebaudiana Bertoni): монографія. Київ, 2021. 322 с.