Формування біометричних показників рослин гірчиці залежно від сортових особливостей та елементів технології
DOI:
https://doi.org/10.47414/be.2025.No1.pp32-34Ключові слова:
сорт, висота рослин, кількість стручків, кількість насіння в стручку, урожайністьАнотація
У статті представлені результати трирічних досліджень щодо особливостей формування елементів структури врожаю гірчиці залежно від сортових особливостей, строків та способів сівби культури в умовах Правобережного Лісостепу України. З’ясовано, що за першого строку сівби, коли ґрунт прогріється до температури 5–7 °C, більше було стручків на рослині (96,5–113,3 шт.), кількість насіння в стручку (3,5–3,9 шт.) та висота рослин (91,3–100,3 см.), ніж за пізнішого другого строку сівби в усіх сортах незалежно від способів сівби. За сівби з міжряддям 15 см за обох строків сівби значно більше формувалося стручків (39,0–113,3 шт.) на рослинах порівняно з шириною міжряддям 45 см (33,9–108,2 шт.), а за сівби з міжряддям 45 см більше формувалося насіння в стручку (3,5–3,9 шт.) та була більшою висота рослин (81,3–100,3 см) порівняно з міжряддям 15 см в усіх сортах (3,3–3,8 шт. і 79,5–98,0 см відповідно). Достовірно більша кількість стручків сформувалася в перший строк сівби за обох способів сівби в сортів «Аріадна» (113,3 шт. і 104,1 шт.), «Підпечерецька» (110,6 шт. і 100,8 шт.) та «Ослава» (108,8 шт. і 108,2 шт), найвищою була й ви- сота рослин цих сортів, відповідно, 97,5 см і 99,3 см; 98,0 см і 100,3; 97,89 см і 98,9 см. Водночас, достовірної різниці з кількості насіння в стручку залежно від сортових особливостей та елементів технології не виявлено. Встановлено, що сортові особливості, строки та способи сівби гірчиці достовірно впливають на формування елементів урожайності культури і, відповідно — на урожайність насіння. Найбільшу прибавку врожайності — 1,12 т/га отримано за сівби в перший строк широкорядним способом. Достовірно вищу прибавку врожайності насіння отримано за сівби широкорядним способом всіх сортів за виключенням лише сорту «Підпечерецька», в якого прибавка врожайності була вищою за вузькорядного способу сівби (0,47 т/га). Дисперсійним аналізом встановлено, що найбільшим був вплив фактору «строк сівби» і становив 73,0%, вплив фактору «спосіб сівби» був меншим і становив 19,4%. Вплив інших факторів та їх взаємодія були незначними.
Посилання
Polyakov O., Zhuravel V. Prospects for growing mustard. Proposal. 2009. № 2. С. 54–56.
Oilseeds and essential oilseeds / Edited by Gorodnyi M. G. K.: Urozhay, 1970, pp. 154–155.
Zhuravel V. M., Lyakh V. O. Mutant selection of gray and white mustard. Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Oilseeds of NAAS, No. 20, 2014: 56–61.
Zhuykov, O. G. Mustard in the Southern Steppe: agroecological aspects and cultivation technologies: a scientific monograph. SHEI «Kherson State Agrarian University». Kherson: Publisher Green DS, 2014. 416 с.
Influence of sowing dates and doses of mineral fertilizers on the productivity of white mustard. Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Oilseeds of NAAS, No. 21, 2014: 65–74.
Melnyk T. I., Ali Shahid, Kolosok V. G. Quality of white mustard seeds depending on the variety and sowing rates in the conditions of the North-Eastern Forest-Steppe of Ukraine. Tavrian Scientific Bulletin. 2020. № 113. С. 92–97. DOI https://doi.org/10.32851/2226–0099.2020.113.13.
Influence of technology elements on the productivity of Sareptska mustard of Svitlana variety. Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Oilseeds of the Ukrainian Academy of Agrarian Sciences, No. 14, 2009: 143–149
Formation of yield of white mustard seeds depending on the level of mineral nutrition of plants. Foothill and mountain agriculture and animal husbandry. 2024. Issue 75 (1). С. 18–29. DOI: 10.32636/01308521.2024-(75)-1–2
Melnychuk T. V., Sendetskyi V. M., Lys N. M., Stelmakh O. M. Influence of sowing dates and seeding rates on the formation of white mustard productivity in the conditions of the Carpathian region. Foothill and mountain agriculture and animal husbandry. 2024. Issue 75 (2). С. 87–97. DOI: 10.32636/01308521.2024-(75)-2–8
Kyryliuk V. P., Tymoshchuk T. M. Yield of white mustard depending on the system of basic tillage and fertilization. Scientific horizons. 2019. № 2 (75). С. 27–33. doi: 10.332491/2663–2144–2019–75–2–27–33
Methods of state variety testing of agricultural crops / Edited by V. Volkodav. К., 2000. Issue 1. 100 p.
National standard of Ukraine. Seeds of agricultural crops. Methods of quality determination: DSTU4138–2002. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2002. 173 с.
Fisher R. A. Statistical methods for research workers. New Delhi: Cosmo Publications, 2006. 354 p.
Ehrmantraut E. R., Prysiazhniuk O. I., Shevchenko I. L. Statistical analysis of agronomic research data in STATISTICA 6. Methodical instructions. К.: 2007. 55 с.