Павловнія - високопродуктивна культура для виробництва біопалива та деревини - Гументик , М. Я.; Ягольник , О. О. (Біоенергетика, 2021)
Мета. Створення в Україні власної сировинної бази для розвитку біопаливної галузі шляхом використання енергоефективних технологій вирощування високопродуктивних біоенергетичних культур, у т.ч. й павловнії, на спеціальних енергетичних плантаціях, які поряд із високим приростом біомаси для виробництва біопалива активно поглинають із атмосфери вуглекислий газ та виділяють значну кількість кисню. Методи дослідження. Польовий, обліковий, статистичний, аналітичний. Результати. Енергетичні плантації на основі деревних культур, які за мінімальний період дають можливість отримати значний обсяг високоякісної деревної продукції, називають «інтенсивним лісом». Цей напрям бізнесу є новим, що вже зарекомендував себе у світовій практиці як один з найприбутковіших і надійних шляхів інвестицій. Найінтенсивніше даний процес відбувається у високопродуктивних біоенергетичних культур групи С4, таких як: павловнія, цукрове сорго, кукурудза та цукрові буряки. Як правило, вкладені кошти окуповуються вже на 3-5 рік від початку посадки енергетичної плантації. Для плантацій з коротким терміном вегетації використовують переважно швидкорослі дерева, що дозволяє скоротити термін їх вегетації з 10-20 до 3-5 років. Такого роду деревину зі спеціально створених енергетичних плантацій можна використовувати як ділову та переробити частину сировини з відходів, що складає біля 50% у вигляді гілля, на паливну тріску. Висновки. Обґрунтовано доцільність вирощування високопродуктивної біоенергетичної культури павловнія в різних грунтово-кліматичних зонах країни з метою отримання сировини для виробництва біопалива та будівельної промисловості. В Україні для цього є всі необхідні передумови.