Перспективи й методи поліплоїдної селекції нових високопродуктивних клонів міскантусів у природно-кліматичних умовах України - Роїк , М. В.; Ковальчук, Н. С.; Зінченко, О. А.; Гументик, М. Я.; Гончарук, Г. С. (Біоенергетика, 2021)
Мета. Розширити ознакову колекцію вихідних матеріалів представників роду Miscanthus (Anderson) та генетичну базу для нових алотриплоїдних клонів, шляхом переведення на тетраплоїдний рівень компонентів для гібридизації, природних диких видів Miscanthus sinensis і Miscanthus sacchariflorus. Методи. Цитологичні, біотехнологичні, флюоресцентної цитфотометрії, польові, лабораторні. Результати. Встановлено ефективність поліплоїдизації, для індукції нових тетраплоїдних форм міскантусів, в рідких живильних середовища з колхіцином, відсоткова частка якого складає 0,05%, а для стабілізації міксоплоїдних пагонів 0,005% впродовж 6 годин культивування. Досліджувальний термін експозиції для Miscanthus sinensis (2n=2х=38) і Miscanthus sacchariflorus (2п=2х=38) від 2 годин до 3 діб залежно від генетичного походження матеріалу, з переведенням на безгормональне середовище. Найкращі показники індукції тетраплоїдів для Miscanthus sinensis спостерігали за терміном експозиції колхіцину 2 доби з ефективністю поліплоїдизації (Db%) – 31,25% і 21,42%, а для Miscanthus sacchariflorus 2 години і 6 годин з показниками 35,0% і 27,3. Вдосконалено технологія переведення вкорінених культуральних пагонів в грунт в умовах СТК Ялтушківської ДСС і встановлено склад грунтової суміші, що забезпечувала 99% вкорінення культуральної розсади за умов вологості від 60-70% і температури повітря від 35°С до 55°С. Висновки. Створені нові тетраплоїдні біотехнологічні лінії Miscanthus sinensis (2п=4х=76) і Miscanthus sacchariflorus (2n=4х=76) в умовах рідких живильних середовищ з колхіцином з ваговою часткою 0,05. Досліджено, що цвітіння нових тетраплоїдних клонів спостерігається в умовах України на другий рік вегетації впродовж останньої декади вересня і початку жовтня з формуванням фертильних пилкових зерен.