Агробіологічне обґрунтування спеціалізації землеробства регіону — вірогідна модель сільськогосподарського виробництва (на прикладі Тетіївського району Київської області) - Балагура, О. В.; Балан, В. М.; Волоха, М. П. (Біоенергетика, 2022)
Мета. Визначити та обґрунтувати агробіологічні механізми оптимізації системи землеробства регіону. Методи. Польовий, лабораторно-хімічний, математично-статистичний. Результати. Оцінку посівів сільськогосподарських культур проведено впродовж 2017-2020 рр. у сівозміні в господарствах Тетіївського району Київської області та в ДП ДГ «Шевченківське» ІБКіЦБ НААН України. Відповідно до цього вирішувалися такі завдання: потенціал та строки реалізації урожайності сільськогосподарських культур сівозміни, підвищення родючості ґрунту, освоєння науково-обґрунтованих сівозмін, внесення добрив, хімічна меліорація, ґрунтозахисні заходи, мінімалізація обробітку ґрунту, інтегрований захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, агротехнічні прийоми. Висновки. Запропонована енергетична модель інтенсивного землеробства регіону передбачає оптимізацію структури агроландшафтів, посівних площ, поширення найбільш ґрунтоощадливих культур сівозміни, сортів нового покоління. Для цього необхідно вивести з ріллі деградовані і малопродуктивні землі з наступним переведенням їх у сіножаті, пасовища, лісові насадження. За таких умов стає можливим збільшити частку зернових культур до 75-78 %, буряків цукрових та кормових до 80-83 %.