Вплив бур’янів на ріст і розвиток павловнії - Макух, Я. П.; Ременюк, С. О.; Різник, В. М.; Мошківська, С. В. (Біоенергетика, 2022)
Використання для посадок павловнії як біоенергетичної культури маргінальних земель не завжди дозволяє застосовувати для успішного захисту від бур’янів можливості гербіцидів. Такі насадження можуть бути розміщені на селітебних територіях, близько до водойм і т. д., де використання гербіцидів обмежене або повністю заборонене. З метою зменшення негативного антропного тиску на довкілля в процесі вирощування посадок біоенергетичних культур була проведена система польових досліджень можливостей впливу бур’янів на ріст і розвиток павловнії. Встановлено, що зниження приросту висоти рослин павловнії на забур’янених протягом усієї вегетації посадках на 29% менше, ніж на варіанті, де посадки культури не мали конкуренції з рослинами бур’янів. Максимальна площа листків однієї рослини павловнії становила 3,72 м2, що на 3,41 м2 перевищує контрольний варіант. Отже, контролювання бур’янів у посадках біоенергетичних культур є одним із головних чинників отримання високих урожаїв. Основне завдання в перший рік вегетації павловнії — це контролювання бур’янів, які негативно впливають на ріст і розвиток насаджень павловнії.