Особливості захисту посівів квасолі від бур’янів - Сінченко, В. М.; Макух, Я. П.; Ременюк, С. О.; Широкоступ, О. В. (Біоенергетика, 2024)
Мета. Встановити вплив гербіцидів на забур’яненість посівів та врожайність насіння квасолі в умовах Правобережного Лісостепу України. Методи. Інформаційно-аналітичний (збір матеріалів та аналіз літературних джерел), польові дослідження (закладання дослідів, спостереження за розвитком рослин, визначення біометричних показників, обліки чисельності бур’янів, збір і визначення структури врожаю), математико-статистичний (обробка результатів досліджень). Схема польового досліду включала забур’янені та захищені від бур’янів ділянки для порівняння розвитку рослин квасолі звичайної за різних умов вирощування. Результати. Встановлено, що переважаючими бур’янами серед злакових були: просо куряче та мишій сизий, а серед дводольних – амброзія полинолиста, лобода біла, щириця звичайна, паслін чорний, гірчиця польова, та ін. Застосування гербіцидного захисту значно покращує врожайність квасолі. Отримана врожайність збільшилася в середньому на 1,93-2,01 т/га порівняно з забур’яненим контролем. Висновки. Забур’яненість може суттєво зменшити врожайність посівів квасолі звичайної шляхом конкуренції за ресурси, такі як світло, вода й поживні речовини. Контроль бур’янів допомагає зберегти ці ресурси для квасолі та підвищити її врожайність. Застосування гербіцидів є ефективним способом контролювання бур’янів, що сприяє оптимальному росту квасолі. Підвищення врожайності через застосування гербіцидного захисту може компенсувати витрати на придбання та застосування гербіциду. Важливо враховувати ефективність конкретних гербіцидних препаратів при виборі методів захисту культури. Різні гербіциди можуть мати різні спектри дії, тобто бути ефективними проти різних видів бур’янів. Правильний вибір допоможе оптимізувати результати й економізувати витрати. Отже, контроль бур’янів у посівах квасолі звичайної через застосування гербіцидного захисту є важливою та ефективною стратегією, яка може підвищити врожайність та економічну ефективність технології вирощування квасолі звичайної.