Підвищення якості насіння гірчиці за передпосівної підготовки - Миколайко, І. І. (Біоенергетика, 2024)
Із впровадженням сучасних технологій вирощування насіння сільськогосподарських культур зростають вимоги до якості посівного матеріалу, без якого неможливе використовувати прогресивні технології вирощування. Тому розробка та вдосконалення способів підвищення якості насіння за його передпосівної підготовки є актуальним для всіх культур, оскільки сучасні технології передбачають сівбу на кінцеву густоту. Тому метою досліджень є визначення ефективності сортування насіння гірчиці за питомою масою залежно від сортових особливостей. Методи. Лабораторний, вимірювально-ваговий, кореляційно-регресійний та математично-статистичний. Результати. В статті викладені результати дослідження за ефективності сортування насіння за питомою масою на пневмостолі з метою підвищення його схожості різних сортів гірчиці. За незмінних поздовжнього та поперечного кутів нахилу робочої поверхні пневмостола та частотою коливань робочої поверхні 486 коливань за хвилину це забезпечило достовірне збільшення якості насіння – маси 1000 насінин, енергії проростання та схожості, порівняно з контролем. Енергія проростання та схожість підготовленого насіння підвищилися, відповідно, на 4 та 3 % (НІР0,05 = для енергії проростання 2,7 та для схожості 1,7 %) порівняно з контролем, водночас у проміжну фракцію поступало насіння з енергією проростання 91 % (позиція 3) та 79 % (позиція 4). Насіння з позиції 3 доцільно повторно направити на сортування, а з позиції 4 – відправити у відхід. Спостерігалося аналогічне збільшення маси 1000 насінин, підготовлених до сівби, а в проміжну фракцію потрапляло насіння, маса 1000 насінин якого була меншою, ніж у контролі. Кореляційно-регресійним аналізом виявлено сильну пряму кореляцію між масою 1000 насінин і енергією проростання та між масою 1000 насінин і схожістю з коефіцієнтом кореляції, відповідно – 0,93 та 0,89. Висновки. За режиму сортування з невеликими кутами нахилу робочої поверхні пневмостола та 486 коливань/хвилину, в середньому за всіма сортами, за незначного відходу – 86,8 % – отримано насіння з максимально високими показниками якості. Сорти по різному реагували на сортування насіння. Енергія проростання й схожість підготовленого насіння більшості сортів становили 98-99 %, а сортів «Підпечерецька» та «Ослава» були максимальними й становили 100%.