Урожай і якість насіння гірчиці залежно від сортових особливостей та застосування мінеральних добрив - Миколайко, І. І. (Біоенергетика, 2024)
Мета. Значення сортового насіння важко переоцінити, особливо в умовах ринкової економіки. Насіння, залежно від його якісних характеристик, визначає міру реалізації природних і економічних ресурсів рослинницької продукції й є об’єктом інтенсифікації зерновиробництва. Щоб отримати високий урожай при найменших витратах і витримати конкуренцію на ринку, необхідно, крім дотримання науково обґрунтованої технології вирощування сільськогосподарської культури, мати й високоякісний посівний матеріал. Значну роль у цих технологіях відіграють сучасні препарати, що містять комплекс біологічно активних речовин, які посилюють обмінні процеси в рослинних організмах, підвищують їхню стійкість до несприятливих погодних умов, сприяють інтенсивному використанню закладеного в них потенціалу та поліпшують якість продукції. Тому метою досліджень було з’ясувати реакцію сортів гірчиці на застосування мінеральних добрив. Методи. Польові, лабораторні, математично-статистичні. Результати. Встановлено, що застосування мінеральних добрив забезпечило достовірне підвищення врожайності насіння гірчиці порівняно з контролем — без добрив. У середньому по всіх сортах достовірно більшу урожайність насіння — 1,73 т/га отримано за сумісного використання мінеральних добрив в основне та дворазове позакореневе підживлення. Порівняно з контролем урожайність збільшилася на 0,56 т/га, а порівняно з внесенням добрив лише як основного в дозі Р45К45 — на 0,24 т/га. Дворазове позакореневе підживлення азотними добривами також забезпечило достовірне збільшення врожайності насіння. Сорти по різному реагували на мінеральне живлення, але застосування мінеральних добрив в основне та позакореневе підживлення забезпечило достовірне збільшення врожайності насіння кожного сорту, порівняно з контролем. Достовірного збільшення чи зменшення показників якості насіння енергії проростання й схожості, залежно від застосування добрив, не виявлено в усіх сортах. Ці показники були на рівні контролю. Водночас, маса 1000 насінин, в середньому по сортах, достовірно підвищувалася, що сприяло й збільшенню врожайності насіння. Аналіз факторів показав, що найбільший вплив на врожайність насіння був у фактору «добрива», який становив 85,1%, на якість насіння — фактор «сорт». Висновки. За вирощування насіння гірчиці використання мінеральних добрив в основне та позакореневе підживлення забезпечило достовірне збільшення врожайності насіння, порівняно з контролем, як в середньому по сортах, так і зокрема кожного сорту. Найвищу врожайність від 1,64 т/га (“Царівна Півночі”) до 1,78 т/га (“Ослава”) отримано за сумісного внесення в основне удобрення фосфорно-калійних добрив із нормою Р45К45 та дворазового позакореневого підживлення азотними добривами по сходах з нормою N15 та в фазу розетки-стеблування з нормою N30 порівняно з контролем та іншими сортами.