Моніторинг ураженості озимих зернових культур хворобами - Саблук, В. Т.; Кононюк, Н. О.; Свідельська, Н. М. (Біоенергетика, 2024)
Мета. Встановити ураженість озимих зернових культур хворобами листкового апарату й колосся. Методи. Польовий — маршрутне обстеження посівів озимих зернових культур у різний період вегетації на виявлення їх ураженості хворобами листкового апарату й колосся. Результати. Проведеними обстеженнями посівів пшениці озимої, жита озимого, ячменю озимого та тритикале виявлені ряд сортів цих культур, які є толерантними до ураженості комплексом хвороб листкового апарату й колосся. Зокрема, такі нові сорти пшениці озимої, як “Максима одеська”, “Квітка полів”, “Рось”, “Землероб”, “Естафета миронівська”, “МІП Дарунок”, “МІП Ювілейна”, “МІП Роксолана”, “Виключка”, “Сприятлива”, “Соловушка”, “Світанкова”, “Гусар”, “Бурштин Носівський”; тритикале “Мольфар” і “Щедре Носівське” та жита озимого “Верша” і “Левітан” проявили найбільшу, порівняно з іншими сортозразками, стійкість до ураженості їх септоріозом (за поширеністю хвороби до 5% і розвитком по 1-му балу) і відсутнє ураження їх листків борошнистою росою та бурою листковою іржею й колосся фузаріозом і септоріозом. Кількість цих сортів із загального числа обстежених становить 15 відсотків. Інші сорти озимих зернових культур були уражені хворобами в значному ступені — за поширеністю хворобами до 60% і розвитком за 2-го і 3-го балів, що демонструє необхідність їх удосконалення.