Методи створення гомозиготних ліній у селекційних матеріалів цукрових буряків (Beta vulgaris) з апозиготичним способом репродукції насіння - Роїк, М. В.; Ковальчук , Н. С.; Зінченко , О. А.; Федорощак , Л. Г.; Власюк , В. І.; Явнюк , О. М. (Біоенергетика, 2021)
Мета. Встановити цитогенетичні аспекти ембріологічних процесів у культурі недозрілих апоміктичних зародків, селекційних матеріалів цукрових буряків з цито-плазматичною стерильністю для диференціації й добору за гаметофітним редукованим партеногенезом. Методи. Цитологічні, біотехнологічні, флуорисцентної цитофотометрії, польові, лабораторні. Результати. На прикладі апозиготичних ліній з ЦЧС S. vulgaris типу цукрових буряків і алоплазматичних ліній з новими стерильними цитоплазмами від диких видів Beta maritime і Beta patula розглянуті цитогенетичні особливості генезису клітин недозрілих апоміктичних зародків, індукованих in vitro на стадії ембріонального розвитку 12 днів, 20 днів, 22 днів.. Показники ефективності гаплоїдного редукованого партеногенезу in vitro у алоплазматичних ліній значно перевищували кращі технології у пилкостерильних ліній цукрових буряків від 3,79% до 6,25% і мали значення 62,2%; 24,8%; 16,7%. Стабілізація рівня плоїдності геному до диплоїдного проведена у відібраних селекційних номерів без дії колхіцину, на основі оцінки й добору за рівнем плоїдності геному з використанням комп’ютерних програм аналізатора плоїдності (АП) “Partec”. Висновки. Встановлено ефективність індукції гаплоїдного редукованого партеногенезу in vitro у селекційних матеріалів цукрових буряків з ЦЧС і апозиготією, залежно від генетичного потенціалу цитоплазм із врахуванням сумарного відсоткового співвідношення гаплоїдів (50 од; 100 од) та міксоплоїдів (50 од; 100 од; 200 од). Створені гомозиготні лінії методом стабілізації за рівнем плоїдності геному гаплоїдних і міксоплоїдних мікропагонів впродовж III–IV пасажів, без використання колхіцину та вдосконалені технології вкорінення у відкритому грунті для використання в селекційному процесі цукрових буряків.