Продуктивність стевії залежно від застосування мікродобрива “Аватар-2” - Стефанюк , В. Й.; Балан , В. М.; Фурса , А. В. (Біоенергетика, 2021)
Мета. Теоретично обґрунтувати та практично визначити ступінь росту й розвитку рослин стевії та їх продуктивність залежно від застосування мікродобрива “Аватар-2”. Методи. Лабораторний, польовий, аналітичний, статистичний. Результати. За роки досліджень найвищу продуктивність агрофітоценозів стевії отримано у варіанті – замочування (передпосівна обробка) насіння в мікродобриві “Аватар-2” + дворазове позакореневе підживлення: густота стояння рослин перед збиранням на 10,5 тис./га, урожайність зеленої маси на 3,3 т/га і в тому числі листків на 2,5 т/га, вихід сухої маси на 0,7% (в т. ч. листків – на 0,3%) були більшими, ніж на контролі. Висновки. Основний ефект від замочування насіння мікроелементним препаратом “Аватар-2” (зареєстрований в Україні в 2006 р.) в технології вирощування стевії полягає в підвищенні ефективності та дружності проростання насіння як в лабораторних, так і в польових умовах, що сприяє більш інтенсивному росту та розвитку рослин протягом вегетаційного періоду, а в кінцевому результаті – кращому їх збереженні і підвищенні урожайності зеленої маси та виходу сухої.