Міскантус – перспективна біоенергетична культура - Сінченко, В. М. (Біоенергетика, 2022)
У статті подається характеристика міскантусу гігантського. Міскантус — культура високоврожайна (20–25 т/га сухої маси), позитивно впливає на родючість ґрунту. Після чотирьох років вирощування в ґрунті накопичується 15–20 т/га кореневищ, що еквівалентно 7,2–9,2 т/га вуглецю. Міскантус — холодновитривала та теплолюбива трав‘яниста рослина. Найбільш інтенсивний ріст та розвиток рослин відбувається за температури повітря +25–32 °C. Ріст і розвиток міскантусу досягаються на добре дренованих ґрунтах з кислотністю в межах рН 6,5–7,5. Висвітлено основні елементи технології виробництва міскантусу, починаючи з основного обробітку ґрунту і закінчуючи збиранням. Основним елементом технології є садіння міскантусу. Для зони Лісостепу України рекомендується садіння ризомів на глибину 14–20 см, густотою — 15–20 тис./га, міжряддям — 70 см та кроком садіння — 50–70 см. Боротьба з бур‘янами проводиться хімічним способом (гербіцид Майе Тер Пауер, Тітус 25 в. г.) та шляхом розпушування міжрядь.