Формування площі листкової поверхні рослин сільськогосподарських культур залежно від маси кореневої системи за її мікоризації - Димитров, С. Г.; Саблук, В. Т. (Біоенергетика, 2022)
Мета. Встановити вплив маси кореневої системи за її мікоризації на формування площі листків рослин сільськогосподарських культур. Методи. Польові, лабораторні та статистичні. Результати. Використання мікоризоутворювальних грибів і азотофіксувальних бактерій для передпосівного обробляння насіння сільськогосподарських культур істотно впливає на формування кореневої системи, а відтак і на площу їх листкової поверхні. Зокрема, застосування для цієї мети таких мікоризоутворювальних грибів, як Trichoderma harzianum RIFAI. і Tuber melanosporum VITTAD. (препарат Мікофренд, Міковітал) і азотфіксувальних бактерій Bucillus subtilis Cohn. (препарат Флоробацилін) сприяє збільшенню маси кореневої системи рослин таких сільськогосподарських культур, як пшениця м’яка озима, кукурудза звичайна, соняшник однорічний і соя культурна на 9,3–138,8%, що в свою чергу сприяє збільшенню площі листкової поверхні на 2,9–100,2% порівняно з контролем. Особливо значний приріст цього показника відмічено за обробляння насіння сільськогосподарських культур препаратом Мікофренд який становить 100,2% порівняно з контролем. Між масою кореневої системи і площею листкової поверхні рослин сільськогосподарських культур існує тісний кореляційний зв’язок, який коливається у межах від + 0,95 до +0,99%. Висновки. Передпосівне нанесення на насіння везикулярно-арбоскулярних та бактеріального препаратів Міковітал, Мікофренд та Флорабацилін сприяє стійкому формуванню маси кореневої системи і площі листкової поверхні пшениці м’якої озимої, кукурудзи звичайної, соняшнику однорічного та сої культурної.