Створення вихідного селекційного матеріалу вівса посівного (Avena sativa L.) з використанням ембріокультури - Орлов, С. Д.; Нечипоренко, Л. П.; Войтовська, В. І. (Біоенергетика, 2022)
Використання у селекційному процесі сомаклональних зразків вівса посівного, дозволяє суттєво розширити генетичну варіабельність експериментального матеріалу. Отримано калус шляхом ембріокультури із зрілих зародків вівса посівного на живильному середовищі МS від 32,6% у № 471–1117 при концентрації 4 мг/л 2,4-Д до 97,33% у № 583–35 з концентрацією 2 мг/л. Регенераційна здатність калусів із різних зрілих зародків потомств вівса посівного, отриманих на живильному середовищі з концентрацією 2,4-Д у індукційному середовищі 2 мг/л, становила від 9,87 ± 2,42 у плівчастого потомства 479–1342, до 14,63 ± 5,52% — у голозерного. Створено лінії-регенеранти вівса посівного для одержання насіння та їх подальшого використання в селекційному процесі.