Проблематика виробництва садивного матеріалу міскантусу гігантського - Кравчук, В. І.; Квак, В. М.; Цвігун, Г. В.; Іванюта, М. В.; Кононюк, Н. О.; Атаманюк, О. М.; Гуменюк, Ю. О. (Біоенергетика, 2022)
Мета. Обґрунтування напрямків удосконалення технології та засобів виробництва садивного матеріалу міскантусу гігантського шляхом поглибленого аналізу теоретичних і експериментальних вітчизняних та світових досліджень. Метод. Аналітичні дослідження процесів виробництва садивного матеріалу міскантусу гігантського. Порівняння теоретичних і експериментальних даних аналізу існуючої інформації, багаторічного виробничого та наукового досвіду вирощування, збирання та підготовки садивного матеріалу сучасними технічними засобами. Результати. Показані технології виробництва садивного матеріалу в Україні та провідних країнах світу. Обґрунтовано перспективні елементи технології виробництва садивного матеріалу міскантусу гігантського. Висновок. Пріоритетний напрямок розвитку виробництва садивного матеріалу міскантусу гігантського може базуватись на вдосконалені елементів технології гребеневого способу садіння ризом та обґрунтуванні технічних засобів для їх виконання. Вдосконалення технологічних процесів вимагає нових досліджень, які будуть пов’язані з вивченням густоти садіння в поєднанні з підгортаннями рослин у рядку, встановлення оптимальних строків збирання біомаси і викопування та зберігання кореневищ у польових умовах (кагатах), а також подальшу переробку біомаси з підвищеною вологістю.