Наростання вегетативної маси верби залежно від сортових особливостей та виду садивного матеріалу - Данюк, Ю. С.; Данюк, В. О. (Біоенергетика, 2022)
У статті наведено результати досліджень із наростання наземної маси верби залежно від сортових особливостей та видів садивного матеріалу. Методи. Польовий, вимірювальний, математично-статистичний. Результати. Дослідження проводили з двома видами верби тритичинкової сорту Панфілівська та прутовидної сорту Збруч на дослідному полі Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків упродовж 2019–2021 рр. Інтенсивність наростання вегетативної маси верби, від чого залежить і вихід садивного матеріалу — живців або пагонів — зумовлено як її висотою, так і діаметром стебел та їх кількістю. Доведено, що біометричні показники — висота рослин, товщина стебел та кількість продуктивних стебел були більшими в прутовидної верби соту Збруч, ніж у тритичинкового сорту Панфілівська. Достовірної різниці за цими показниками залежно від виду садивного матеріалу не виявлено. Висновки. Висота рослин та товщина стебел верби в динаміці залежала від сортових особливостей. За садіння прутовидної верби сорту Збруч живцями та пагонами приріст висоти та товщини стебел був більшим, ніж у тритичинкової верби сорту Панфілівська як на початку вегетації навесні, так і восени.