Ріст і продуктивність енергетичних плантацій тополі в умовах Правобережного Лісостепу - Фучило, Я. Д.; Кирилко, Я. О.; Іванюк, І. Д.; Гументик, М. Я.; Ганженко, О. М. (Біоенергетика, 2022)
Мета. Встановити особливості росту енергетичної плантації тополі сорту ‘Robusta’ на вилугуваних чорноземах в умовах Центрального Лісостепу України. Методи. Польовий, лабораторний, статистичний. Результати. Як садивний матеріал використовувались однорічні здерев’янілі живці завдовжки 25 см і діаметром 0,8–1,0 см. Запроектована схема розміщення садивних місць: 2,0х0,8 м (густіший варіант), та 2,0х0,9 м (рідкіший варіант). Після першого року вирощування досліджувані ділянки мали однакову висоту (1,6 м). За другий вегетаційний період їх приріст за висотою становив у рідкішого варіанту 2,0±0,05 м, а у густішого — 2,1±0,05 м. Після першого року діаметр на висоті 1,3 м був більшим у густішому варіанті (0,5 см проти 0,3 см), але уже за наступний рік дерева рідкішого насадження стали на 2 мм товщими і така різниця збереглася на третій рік, коли середній діаметр дерев густішого варіанту становив 5,8 см, а рідкішого — 6,2 см. Внаслідок вищих показників діаметру дерев рідкішого варіанту, у них виявилася вищою маса середнього дерева, але через меншу кількість дерев, їх продуктивність виявилася меншою. Отже, після трьох років вирощування плантації тополі, створеної живцями на одному гектарі можна отримати 11.66–14,58 тон сухої біомаси, або 207,5–259,5 ГДж енергії. Різке збільшення морфометричних показників протягом третього року вирощування вказує на доцільність, для отримання максимальної кількості біомаси, застосовувати більш тривалий період вирощування таких насаджень. Висновки. Дослідження трирічної енергетичної плантації сорту ‘Robusta’, створеної однорічними здерев’янілими живцями на вилугуваних ґрунтах Правобережного Лісостепу за розміщення садивних місць 2,0 х 0,8 м показало, що після трьох років вирощування плантації тополі, з одного гектару можна отримати 11,66–14,58 тон сухої біомаси, або 207,5–259,5 ГДж енергії. Суттєве зростання показників росту і продуктивності біомаси тополевих плантацій протягом третього року вирощування вказує на доцільність застосування 4–6-річного терміну вирощування таких насаджень для отримання максимальної кількості біомаси.