Аналіз параметричних станів селекційних зразків гороху посівного (pisum sativum l.) в різних умовах вегетаційних періодів - Орлов , С. Д.; Чернуський, В. В.; Балагура, О. В. (Біоенергетика, 2024)
Мета. Дослідження залежності врожаю гороху посівного та складових його елементів продуктивності від кліматичних умов. Методи. Селекційний; внутрішньовидова, міжсортова гібридизація з багаторазовим добором; вимірювально-ваговий; математико-статистичний. Результати дослідження. Виділено цінні ознаки продуктивності в генетичного різноманіття гороху посівного для гібридизації та створення вихідного матеріалу різного напряму використання. Висновки. В контрольному розсаднику виділено лінії гороху посівного 1455–57/10, 1409–41/08, 1410–17/11, 1412–113/09, 1318–1/07 1412–10/10 — вусатолисті; 1496–41/12, 1687–8/21, 1664–10/21, 1471–22/12, 1451–15/10 — зеленонасінні листочкові за біологічними особливостями та рівнем урожайності. Селекційні номери гороху посівного з вусатим типом листа відзначаються високою стійкістю до полягання. В гібридному розсаднику запилено 1044 квіток гороху посівного, отримано 2458 гібридних насінин із 688 бобів, відсоток схрещування у середньому склав 65,9%. З’ясовано, що у листових морфотипів гороху посівного існує значна залежність між загальною кількістю насіння (ЗКН) і кількістю насінин у бобі (КНБ) та масою рослини (МР) — коефіцієнти кореляції становлять, відповідно, 0,80 та 0,63), а у вусатолистих форм залежність на рівні — 0,35. Встановлено векторну залежність між компонентними ознаками маса насіння, кількість насінин з рослини, кількість насінин у бобі (МН: КН: КНБ) у листочкових форм гороху посівного. У вусатолистих форм гороху посівного найбільш оптимальними є зв’язки кількість бобів на рослині, кількість насінин у бобі, загальна кількість насіння, маса насіння (КБР: КНБ: ЗКН: МН). За роки дослідження листочкові форми гороху посівного характеризувались середньою врожайністю насіння — 2,89 т/га при максимальних 3,45 і мінімальних 2,08 т/га показниках. Вусатолисті форми досягли середньої врожайності на рівні 2,83 т/га при максимальних 3,41 і мінімальних 2,56 т/га показниках.